Διαστάσεις γηπέδου βόλεϊ – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε(2023)

VOLLEYBALL COURT DIMENSIONS

Το βόλεϊ είναι ένα δημοφιλές ομαδικό άθλημα που παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το παιχνίδι παίζεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο που χωρίζεται με ένα δίχτυ, με δύο ομάδες των έξι παικτών να ανταγωνίζονται για να κερδίσουν πόντους χτυπώντας μια μπάλα πάνω από το φιλέ και στο αντίπαλο γήπεδο. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να στείλει την μπάλα πάνω από το φιλέ, να τη γειώσει στο γήπεδο της άλλης ομάδας και να αποτρέψει την ίδια προσπάθεια από τον αντίπαλο.

Ένα γήπεδο βόλεϊ έχει διαστάσεις 9 μέτρα επί 18 μέτρα, με το δίχτυ τοποθετημένο ακριβώς στη μέση, χωρίζοντας το γήπεδο σε δύο ίσα μισά. Το παιχνίδι έχει γρήγορο ρυθμό και απαιτεί συνδυασμό ευκινησίας, δύναμης, δύναμης και στρατηγικής, καθιστώντας το ένα συναρπαστικό και προκλητικό άθλημα για παίκτες όλων των ηλικιών και επιπέδων δεξιοτήτων. Είτε παίζεται ψυχαγωγικά είτε αγωνιστικά, το βόλεϊ είναι ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο άθλημα που μπορούν να απολαύσουν άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων δεξιοτήτων.

Τι είναι ένα γήπεδο βόλεϊ;

Το γήπεδο βόλεϊ είναι ένας ορθογώνιος αγωνιστικός χώρος με συγκεκριμένες διαστάσεις και σημάνσεις που ρυθμίζονται από το διεθνές όργανο διοίκησης του βόλεϊ, τη FIVB (Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ). Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 9 μέτρα επί 18 μέτρα, δημιουργώντας έναν μεγάλο και ανοιχτό χώρο για να κινηθούν οι παίκτες και να χτυπήσουν την μπάλα. Το φιλέ, το οποίο είναι τοποθετημένο στο κέντρο του γηπέδου, χωρίζει το γήπεδο σε δύο ίσα μισά, το καθένα καταλαμβάνεται από μια ομάδα έξι παικτών. Το ύψος του διχτυού είναι 2,43 μέτρα για τους άνδρες και 2,24 μέτρα για τις γυναίκες.

Τα όρια του γηπέδου σημειώνονται με γραμμές, με τις μπροστινές και πίσω γραμμές να έχουν διάμετρο 9 μέτρα και τις πλάγιες γραμμές να είναι 18 μέτρα. Αυτά τα σημάδια χρησιμεύουν ως κατευθυντήριες γραμμές για τους παίκτες, βοηθώντας τους να καθορίσουν τη νόμιμη περιοχή παιχνιδιού και να κρίνουν την τροχιά της μπάλας. Το γήπεδο είναι συνήθως κατασκευασμένο από λεία επιφάνεια, όπως σκληρό ξύλο ή συνθετικό υλικό, και παρέχει μια επίπεδη και αντιολισθητική επιφάνεια παιχνιδιού για τους παίκτες.

Εκτός από τις διαστάσεις και τα σημάδια του, η διάταξη του γηπέδου περιλαμβάνει επίσης χώρους για να σταθούν και να παίξουν οι παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής επίθεσης, της γραμμής σερβίς και της τελικής γραμμής. Η αναγνώριση της διάταξης και των διαστάσεων του γηπέδου βόλεϊ είναι κρίσιμη για να κατανοήσουν οι παίκτες τους κανόνες και τις στρατηγικές του παιχνιδιού, καθώς και να παίξουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Σημασία των γηπέδων βόλεϊ

Ένα γήπεδο βόλεϊ που είναι καλά σηματοδοτημένο και ρυθμισμένο είναι ζωτικής σημασίας για δίκαιο και ασφαλές παιχνίδι. Οι κατάλληλες σημάνσεις στο γήπεδο διασφαλίζουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τα όρια του αγωνιστικού χώρου και βοηθούν στην αποφυγή τραυματισμών. Επιπλέον, η τυποποίηση των διαστάσεων και της διάταξης του γηπέδου βοηθά στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων ή τη σωματική τους ικανότητα.

Η τυποποίηση των διαστάσεων και της διάταξης του γηπέδου είναι επίσης απαραίτητη για να κατανοήσουν οι παίκτες τους κανόνες και τις στρατηγικές του παιχνιδιού. Γνωρίζοντας τις ακριβείς μετρήσεις του γηπέδου, συμπεριλαμβανομένου του ύψους του φιλέ, του μήκους και του πλάτους του γηπέδου και της θέσης των ορίων, επιτρέπει στους παίκτες να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις κινήσεις τους στο γήπεδο.

Διαστάσεις και μετρήσεις γηπέδου βόλεϊ

Οι διαστάσεις ενός γηπέδου βόλεϊ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο παιχνιδιού και αν το παιχνίδι παίζεται σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Θα περιγράψουμε τις διαστάσεις και τις μετρήσεις για τέσσερις διαφορετικούς τύπους γηπέδων βόλεϊ: Βόλεϊ εσωτερικού χώρου (NFHS), βόλεϊ κλειστού χώρου (NCAA), υπαίθριο/μπιτς βόλεϊ (NCAA) και υπαίθριο/μπιτς βόλεϊ (Ψυχαγωγικό).

Τύπος δικαστηρίου Μήκος Πλάτος Καθαρό ύψος (άνδρες) Καθαρό ύψος (Γυναίκες)
Βόλεϊ κλειστού χώρου: NFHS 18 μέτρα 9 μέτρα 2,43 μέτρα 2,24 μέτρα
Βόλεϊ κλειστού χώρου: NCAA 18 μέτρα 9 μέτρα 2,43 μέτρα 2,24 μέτρα
Βόλεϊ εξωτερικού χώρου: NCAA 18 μέτρα 9 μέτρα 2,43 μέτρα 2,24 μέτρα
Βόλεϊ εξωτερικού χώρου: Ψυχαγωγικό 16 μέτρα 8 μέτρα 2,43 μέτρα 2,24 μέτρα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαστάσεις και οι μετρήσεις που αναφέρονται παραπάνω αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές και ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το συγκεκριμένο χώρο ή τουρνουά. Ωστόσο, οι μετρήσεις που αναφέρονται σε αυτόν τον πίνακα θεωρούνται γενικά ως οι τυπικές διαστάσεις για κάθε τύπο γηπέδου.

Είτε παίζετε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, σε αγωνιστικό ή ψυχαγωγικό επίπεδο, η ύπαρξη ακριβών μετρήσεων και διαστάσεων για το γήπεδο βόλεϊ είναι απαραίτητη για το δίκαιο παιχνίδι και την ασφάλεια. Κατανοώντας τις διαστάσεις και τις μετρήσεις του γηπέδου, οι παίκτες μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις κινήσεις τους στο γήπεδο και να συναγωνίζονται όσο καλύτερα μπορούν.

Ποιο είναι το επίσημο μέγεθος ενός γηπέδου βόλεϊ;

Όσον αφορά το βόλεϊ, οι διαστάσεις του γηπέδου είναι καθοριστικές για το δίκαιο και ασφαλές παιχνίδι. Ακολουθεί μια ολοκληρωμένη λίστα με τα επίσημα μεγέθη γηπέδων βόλεϊ:

 1. Κανονισμός εσωτερικού χώρου (NFHS και FIVB):
  • Διαστάσεις: 18 μέτρα επί 9 μέτρα (59 πόδια επί 29 πόδια, 6 ίντσες).
 2. Εσωτερικό κολλέγιο (NCAA):
  • Διαστάσεις: 18 μέτρα επί 9 μέτρα (59 πόδια επί 29 πόδια, 6 ίντσες).
 3. Βόλεϊ εξωτερικού χώρου/μπιτς (NCAA):
  • Διαστάσεις: 16 μέτρα επί 8 μέτρα (52 πόδια, 6 ίντσες επί 26 πόδια, 3 ίντσες).
 4. Βόλεϊ εξωτερικού χώρου/μπιτς (FIVB):
  • Διαστάσεις: 16 μέτρα επί 8 μέτρα (52 πόδια, 6 ίντσες επί 26 πόδια, 3 ίντσες).
 5. Ψυχαγωγικό Beach Volley:
  • Διαστάσεις: Το κοινό μέγεθος είναι 20 πόδια επί 10 πόδια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι διαστάσεις καθορίζονται για να διατηρούν ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους ανταγωνιστές και να ενθαρρύνουν το δίκαιο και ασφαλές παιχνίδι. Η κατανόηση των διαστάσεων του γηπέδου είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους παίκτες να κατανοήσουν τους κανόνες και τη στρατηγική του παιχνιδιού.

Ποια είναι η συνολική επιφάνεια ενός γηπέδου βόλεϊ;

Η συνολική έκταση ενός γηπέδου βόλεϊ είναι μια σημαντική πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς επηρεάζει το παιχνίδι και τη στρατηγική. Η ακόλουθη λίστα παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της συνολικής έκτασης των διαφόρων τύπων γηπέδων βόλεϊ:

 1. Κανονισμός εσωτερικού χώρου (NFHS και FIVB):
  • Συνολική επιφάνεια: 162 τετραγωνικά μέτρα (1.722 τετραγωνικά πόδια).
 2. Εσωτερικό κολλέγιο (NCAA):
  • Συνολική επιφάνεια: 162 τετραγωνικά μέτρα (1.722 τετραγωνικά πόδια).
 3. Βόλεϊ εξωτερικού χώρου/μπιτς (NCAA):
  • Συνολική έκταση: 128 τετραγωνικά μέτρα (1.378 τετραγωνικά πόδια).
 4. Βόλεϊ εξωτερικού χώρου/μπιτς (FIVB):
  • Συνολική έκταση: 128 τετραγωνικά μέτρα (1.378 τετραγωνικά πόδια).
 5. Ψυχαγωγικό Beach Volley:
  • Συνολική επιφάνεια: 200 τετραγωνικά πόδια

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι συνολικές περιοχές είναι τυποποιημένες για να διασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες και να προωθούν το δίκαιο και ασφαλές παιχνίδι. Η κατανόηση της συνολικής επιφάνειας του γηπέδου είναι επίσης σημαντική για να κατανοήσουν οι παίκτες τους κανόνες και τις στρατηγικές του παιχνιδιού.

Περιοχές και γραμμές βόλεϊ

Το βόλεϊ είναι ένα παιχνίδι που παίζεται μέσα σε ένα καθορισμένο γήπεδο και ρυθμίζεται από διάφορες γραμμές. Η κατανόηση των περιοχών και των γραμμών του γηπέδου είναι σημαντική για να κατανοήσουν οι παίκτες τους κανόνες και τις στρατηγικές του παιχνιδιού.

 1. Περιοχή εξυπηρέτησης: Αυτή η περιοχή εκτείνεται από την τελική γραμμή μέχρι τη γραμμή επίθεσης και χωρίζεται σε δύο μισά από την κεντρική γραμμή. Η περιοχή εξυπηρέτησης είναι όπου οι παίκτες εκτελούν τα σερβίς τους.
 2. Γραμμή επίθεσης: Αυτή η γραμμή, που βρίσκεται 10 πόδια από την κεντρική γραμμή, χωρίζει την μπροστινή και την πίσω σειρά. Η γραμμή επίθεσης χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει εάν ένας παίκτης βρίσκεται στην πρώτη ή στην πίσω σειρά όταν επιτίθεται.
 3. Κεντρική γραμμή: Αυτή η γραμμή τρέχει κατευθείαν στο κέντρο του γηπέδου και χωρίζει τα δύο μισά του γηπέδου. Η κεντρική γραμμή χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει αν η μπάλα είναι εντός των ορίων και για να παρακολουθεί τον αριθμό των αγγίγματος που έχει κάνει μια ομάδα στην μπάλα.
 4. End Line: Αυτή η γραμμή εκτείνεται κατά μήκος του πίσω μέρους του γηπέδου και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει εάν η μπάλα είναι εκτός ορίων.
 5. Πλάγια γραμμή: Αυτή η γραμμή εκτείνεται κατά μήκος των πλευρών του γηπέδου και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει εάν η μπάλα είναι εκτός ορίων.

Τι είναι το FIVB;

Η FIVB, ή Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, είναι το κυβερνητικό όργανο για το άθλημα του βόλεϊ παγκοσμίως. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1947 και έχει την έδρα της στη Λωζάνη της Ελβετίας. Η αποστολή της FIVB είναι να προωθήσει και να αναπτύξει το άθλημα του βόλεϊ παγκοσμίως και να παρέχει υποστήριξη και πόρους στις εθνικές ομοσπονδίες μέλη της.

Η FIVB είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη διεθνών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο οργανισμός συνεργάζεται στενά με εθνικές ομοσπονδίες βόλεϊ για την προώθηση του αθλήματος σε επίπεδο βάσης και την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς παικτών. Η FIVB παρέχει επίσης υποστήριξη στις ομοσπονδίες μέλη της σε τομείς όπως η τεχνική ανάπτυξη, η κατάρτιση και η εκπαίδευση και το μάρκετινγκ και οι επικοινωνίες.

Ο ρόλος της FIVB στο βόλεϊ

Η FIVB παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και προώθηση του αθλήματος του βόλεϊ. Ο οργανισμός ορίζει τους κανόνες και τους κανονισμούς για το άθλημα, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους και της διάταξης του γηπέδου, του αριθμού των παικτών στο γήπεδο και του συστήματος βαθμολόγησης. Η FIVB παρέχει επίσης πόρους και υποστήριξη στις ομοσπονδίες μέλη της για να τις βοηθήσει να αναπτύξουν το άθλημα στις αντίστοιχες χώρες τους.

Μία από τις βασικές αρμοδιότητες της FIVB είναι η διοργάνωση διεθνών διαγωνισμών. Η FIVB φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για βόλεϊ κλειστού και μπιτς, καθώς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί οι αγώνες παρέχουν μια πλατφόρμα για τους καλύτερους παίκτες βόλεϊ στον κόσμο για να επιδείξουν τις ικανότητές τους και να διαγωνιστούν για τα χρυσά μετάλλια.

Η FIVB είναι επίσης αφοσιωμένη στην προώθηση του βόλεϊ σε επίπεδο βάσης. Ο οργανισμός παρέχει υποστήριξη σε εθνικές ομοσπονδίες με τη μορφή προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και τεχνικούς και διοικητικούς πόρους. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα ισχυρό θεμέλιο παικτών και προπονητών σε επίπεδο βάσης, το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος παγκοσμίως.

Μέγεθος και ύψος διχτυού βόλεϊ: Ένας ολοκληρωμένος πίνακας

Το μέγεθος και το ύψος του διχτυού βόλεϊ είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο παιχνίδι του βόλεϊ. Ο παρακάτω πίνακας παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του μεγέθους και του ύψους του διχτυού για διάφορους τύπους βόλεϊ.

Είδος βόλεϊ Καθαρό Μέγεθος Καθαρό ύψος (άνδρες) Καθαρό ύψος (Γυναίκες)
Κανονισμός εσωτερικού χώρου 9,5mx0,9m 2,43 m (7 πόδια, 11 5/8 ίντσες) 2,24 m (7 πόδια, 4 1/8 ίντσες)
Εσωτερικό Συλλογικό 9,5mx0,9m 2,43 m (7 πόδια, 11 5/8 ίντσες) 2,24 m (7 πόδια, 4 1/8 ίντσες)
Υπαίθριος/Παραλία 9,5mx0,9m 2,43 m (7 πόδια, 11 5/8 ίντσες) 2,24 m (7 πόδια, 4 1/8 ίντσες)
Παραλία Αναψυχής Μη τυποποιημένο Μη τυποποιημένο Μη τυποποιημένο

Το τυποποιημένο μέγεθος και το ύψος των διχτυών παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση δίκαιου και ασφαλούς παιχνιδιού στο βόλεϊ. Αυτά τα πρότυπα όχι μόνο δημιουργούν ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες αλλά προάγουν επίσης τον συνεπή ανταγωνισμό. Η κατανόηση του τυποποιημένου μεγέθους και ύψους καθαρού είναι απαραίτητο για τους παίκτες να κατανοήσουν επαρκώς τους κανόνες και τη στρατηγική του παιχνιδιού.

Επιπλέον, η τήρηση αυτών των προτύπων επιτρέπει στους παίκτες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις τεχνικές τους σε ένα προβλέψιμο και συνεπές περιβάλλον. Έχοντας ένα τυπικό μέγεθος και ύψος καθαρού, οι παίκτες μπορούν να επικεντρωθούν στη βελτίωση του παιχνιδιού τους αντί να προσαρμόζονται σε διαφορετικά μεγέθη και ύψη καθαρού.

Συμπέρασμα:

Οι διαστάσεις του γηπέδου βόλεϊ είναι τυποποιημένες τόσο για κλειστό όσο και για beach volley. Στο βόλεϊ εσωτερικού χώρου, το γήπεδο έχει μήκος 18 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα, με δίχτυ ύψους 2,43 μέτρων για άνδρες και 2,24 μέτρων για γυναίκες. Στο μπιτς βόλεϊ, το γήπεδο είναι μικρότερο, με μήκος 16 μέτρα και πλάτος 8 μέτρα, με δίχτυ ύψους 2,43 μέτρων για άνδρες και γυναίκες. Αυτές οι διαστάσεις εξασφαλίζουν δίκαιο παιχνίδι και συνεπές παιχνίδι σε διαφορετικούς χώρους και διαγωνισμούς.

Similar Posts