Διαστάσεις γηπέδου μπάντμιντον (2023) | Καλύτερο μέγεθος & μέτρηση

Badminton Court Dimensions

Παιγνίδι όμοιο με τέννις

Έχετε συμμετάσχει ποτέ σε μπάντμιντον; Ο στόχος του δημοφιλούς αθλήματος ρακέτας που είναι γνωστό ως μπάντμιντον, το οποίο μπορεί να παίζεται από άτομα ή ζευγάρια, είναι να χτυπήσει τη στρόφιγγα μπρος-πίσω πάνω από ένα ψηλό δίχτυ. Τα γρήγορα αντανακλαστικά και ο εξαιρετικός συντονισμός χεριού-ματιού είναι απαραίτητα για αυτό το γρήγορο παιχνίδι. Το μπάντμιντον είναι ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό άθλημα για να παίζετε, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων σας.

Το γρήγορο παιχνίδι μπάντμιντον, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, την Ινδία και την Κίνα, απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και ισχυρό συντονισμό χεριού-ματιού. Ανάλογα με την έκδοση και την επιφάνεια του παιχνιδιού, αυτό το άθλημα, το οποίο συνδέεται με το τένις, το paddleball και το σκουός, έχει μια ποικιλία γηπέδων με διαφορετικά μεγέθη και διαμορφώσεις. Οι διάφορες διαστάσεις των γηπέδων μπάντμιντον θα συζητηθούν σε αυτό το άρθρο, μαζί με το πώς επηρεάζουν το παιχνίδι.

Ποιες είναι οι διαστάσεις του γηπέδου μπάντμιντον ;

Οι διαστάσεις ενός γηπέδου μπάντμιντον αποτελούν σημαντικό μέρος του παιχνιδιού, καθώς επηρεάζουν το δίκαιο και ανταγωνιστικό παιχνίδι. Ένα συμβατικό γήπεδο μπάντμιντον έχει ορθογώνιο σχεδιασμό, με μήκος 44 πόδια (13,4 μέτρα) και πλάτος 17 πόδια (5,18 μέτρα).

Το γήπεδο μπάντμιντον με τις διαστάσεις έχει ως εξής:

  • Μήκος: 13,40 μέτρα (44 πόδια)
  • Πλάτος: 6,10 μέτρα (20 πόδια) για διπλά, 5,18 μέτρα (17 πόδια) για μονό
  • Καθαρό ύψος: 1,55 μέτρα (5 πόδια 1 ίντσα) στους στύλους, 1,52 μέτρα (5 πόδια) στη μέση.
  • Γραμμή σέρβις: 6,40 μέτρα (21 πόδια) από το φιλέ για μονά, 8,23 μέτρα (27 πόδια) για διπλά
  • Γήπεδο σέρβις: 3,96 μέτρα (13 πόδια) μήκος και 2,37 μέτρα (7,8 πόδια) πλάτος

Το γήπεδο χωρίζεται σε δύο μισά από ένα δίχτυ. Το δίχτυ έχει βάθος 760 χιλιοστά (29,92 ίντσες) και υποστηρίζεται από δύο στύλους που έχουν ύψος 1,55 μέτρα (5 πόδια 1 ίντσα). Το δίχτυ είναι προσαρτημένο στους στύλους σε ύψος 1,55 μέτρα (5 πόδια 1 ίντσα) στα πλάγια και 1,52 μέτρα (5 πόδια) στο κέντρο.

Οι γραμμές εξυπηρέτησης βρίσκονται 6,40 μέτρα (21 πόδια) από το φιλέ για τα μονά και 8,23 μέτρα (27 πόδια) από το φιλέ για τα διπλά. Τα γήπεδα σέρβις βρίσκονται εκατέρωθεν του φιλέ και έχουν μήκος 3,96 μέτρα (13 πόδια) και πλάτος 2,37 μέτρα (7,8 πόδια).

Το γήπεδο μπάντμιντον επισημαίνεται με γραμμές πλάτους 40 χιλιοστών (1,57 ίντσες). Οι γραμμές είναι λευκού ή κίτρινου χρώματος.

Μετρητές διαστάσεων γηπέδου μπάντμιντον 

Το μπάντμιντον είναι ένα δημοφιλές άθλημα ρακέτας που το απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και επιπέδων δεξιοτήτων. Το παιχνίδι παίζεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο, το οποίο έχει συγκεκριμένες μετρήσεις και προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται για να διασφαλιστεί ένας δίκαιος και ανταγωνιστικός αγώνας. Το τυπικό γήπεδο μπάντμιντον με διαστάσεις  είναι οι εξής:

Μήκος: 44 πόδια (13,4 μέτρα)

πλάτος: 17 πόδια (5,18 μέτρα)

Εκτός από αυτές τις μετρήσεις, το γήπεδο πρέπει επίσης να επισημαίνεται με γραμμές που υποδεικνύουν τα όρια του αγωνιστικού χώρου και των ζωνών εξυπηρέτησης. Η επιφάνεια του γηπέδου πρέπει να είναι επίπεδη και να είναι κατασκευασμένη από κατάλληλο υλικό, όπως ξύλο ή συνθετικά υλικά, ώστε να παρέχει καλή πρόσφυση και να ελαχιστοποιεί τους τραυματισμούς. Συνολικά, αυτές οι προδιαγραφές διασφαλίζουν ότι το μπάντμιντον παίζεται σε ένα ασφαλές και δίκαιο περιβάλλον που επιτρέπει ανταγωνιστικούς αγώνες.

  • Το δίχτυ στερεώνεται στους στύλους με μεταλλικά κλιπ.
  • Οι γραμμές σέρβις επισημαίνονται με λευκή ή κίτρινη ταινία.
  • Τα γήπεδα σέρβις επισημαίνονται με λευκές ή κίτρινες γραμμές.
  • Το γήπεδο είναι συνήθως κατασκευασμένο από ξύλο ή συνθετικό υλικό.
  • Το γήπεδο πρέπει να είναι καλά φωτισμένο και χωρίς εμπόδια.

Μέγεθος γηπέδου μπάντμιντον σε πόδια     

Οι διαστάσεις του γηπέδου μπάντμιντον επισημαίνονται με πολλές γραμμές που υποδεικνύουν τα όρια του αγωνιστικού χώρου και των ζωνών εξυπηρέτησης. Αυτές οι γραμμές είναι σημαντικές για τη διασφάλιση δίκαιων και ανταγωνιστικών αγώνων. Οι τυπικές γραμμές που υπάρχουν στα πόδια διαστάσεων γηπέδου μπάντμιντον   είναι:

Πλαϊνές γραμμές: Είναι οι δύο μεγαλύτερες γραμμές που είναι παράλληλες μεταξύ τους και υποδεικνύουν το πλάτος του γηπέδου.

Βασικές γραμμές: Είναι οι δύο μικρότερες γραμμές που είναι παράλληλες μεταξύ τους και υποδεικνύουν το μήκος του γηπέδου.

Κεντρική γραμμή: Αυτή η γραμμή είναι παράλληλη με το φιλέ και χωρίζει το γήπεδο σε δύο ίσα μισά.

Γραμμή εξυπηρέτησης: Αυτή η γραμμή απέχει 29 πόδια (8,8 μέτρα) από το πίσω όριο και υποδεικνύει τη ζώνη εξυπηρέτησης.

Σύντομη γραμμή εξυπηρέτησης: Αυτή η γραμμή απέχει 6,1 πόδια (1,86 μέτρα) από το πίσω όριο και υποδεικνύει τη ζώνη σύντομης εξυπηρέτησης.

Εκτός από αυτές τις γραμμές, το Badminton Court Dimensions για single σημειώνεται επίσης με το σχήμα “T”, το οποίο είναι η περιοχή όπου στέκεται ο διακομιστής όταν σερβίρει. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι γραμμές δεν είναι μόνο για την αισθητική αλλά για το σωστό παιχνίδι. Αυτές οι γραμμές βοηθούν τους παίκτες να κατανοήσουν τα όρια του γηπέδου και των ζωνών εξυπηρέτησης, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη διασφάλιση δίκαιων και ανταγωνιστικών αγώνων.

Πώς να παίξετε μπάντμιντον

Το μπάντμιντον είναι ένα πολύ γνωστό άθλημα ρακέτας που παίζεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να χτυπήσετε τη στρόφιγγα (επίσης γνωστή ως πουλάκι ή σαΐτα) πάνω από το δίχτυ και να την κάνετε να προσγειωθεί στο γήπεδο του αντιπάλου πριν μπορέσουν να την επιστρέψουν. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί μόνο του (μονό) ή σε ζευγάρια (διπλά). Οι διαδικασίες για το μπάντμιντον είναι οι εξής:

Λαβή: Κρατήστε τη ρακέτα χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του κυρίαρχου χεριού σας και τοποθετήστε τα άλλα δάχτυλα γύρω από τη λαβή. Η λαβή πρέπει να είναι άνετη και να σας επιτρέπει να κάνετε γρήγορες και ακριβείς λήψεις.

Στάση: Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και τα γόνατά σας ελαφρώς λυγισμένα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μετακινηθείτε γρήγορα και εύκολα στο γήπεδο.

Σέρβις: Το παιχνίδι ξεκινά με ένα σερβίς, όπου ο διακομιστής χτυπά τη στρόφιγγα πάνω από το φιλέ προς το γήπεδο του αντιπάλου. Η υπηρεσία πρέπει να χτυπηθεί διαγώνια και ο διακομιστής πρέπει να βρίσκεται εντός του γηπέδου σέρβις.

Ράλι: Ο στόχος του αγώνα είναι να χτυπήσει τη στρόφιγγα πάνω από το φιλέ και να προσγειωθεί στο αντίπαλο γήπεδο. Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία βολών, όπως εκκαθαρίσεις, ρίψεις, συντριβές και βολές με δίχτυ, για να κρατήσουν τη στρόφιγγα στο παιχνίδι.

Βαθμολογία: Ένας πόντος σημειώνεται όταν το shuttlecock προσγειώνεται στο γήπεδο του αντιπάλου και δεν είναι σε θέση να τον επιστρέψει ή όταν ο αντίπαλος χτυπήσει το shuttlecock εκτός ορίων. Ένα παιχνίδι κερδίζεται από τον πρώτο παίκτη ή ομάδα που θα φτάσει τους 21 πόντους με περιθώριο τουλάχιστον 2 πόντων.

Κίνηση: Για να παίξουν αποτελεσματικά μπάντμιντον, οι παίκτες πρέπει να κινούνται στο γήπεδο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα να φτάσετε σε όλα τα σημεία του γηπέδου για να επιστρέψετε τη στρόφιγγα και να τοποθετηθείτε στο σωστό σημείο για να χτυπήσετε την επόμενη βολή.

Στρατηγική: Το παιχνίδι μπάντμιντον δεν αφορά μόνο το σωματικό χτύπημα της σαΐτας αλλά και τη στρατηγική. Οι παίκτες θα πρέπει να μπορούν να διαβάζουν το παιχνίδι και να προβλέπουν την επόμενη κίνηση του αντιπάλου τους για να μπορούν να κάνουν το σωστό σουτ.

Το μπάντμιντον είναι ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό άθλημα που απαιτεί συνδυασμό ταχύτητας, ευκινησίας και στρατηγικής. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα και εξασκώντας τακτικά, μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να απολαύσετε το παιχνίδι σε πιο ανταγωνιστικό επίπεδο.

Συχνές Ερωτήσεις (Συχνές Ερωτήσεις)

Ε: Τι είναι το γήπεδο μπάντμιντον με διαστάσεις ;

Ένα τυπικό γήπεδο μπάντμιντον έχει μήκος 13,4 μέτρα (44 πόδια) και πλάτος 6,1 μέτρα (20 πόδια).

Ε: Πόσο ψηλά πρέπει να είναι το δίχτυ στο μπάντμιντον;

Α: Το φιλέ πρέπει να έχει ύψος 1,55 μέτρα (5 πόδια 1 ίντσα) στο κέντρο και τεντωμένο τεντωμένο κατά μήκος του γηπέδου.

Ε: Από τι υλικά είναι κατασκευασμένες οι ρακέτες μπάντμιντον;

Οι ρακέτες μπάντμιντον είναι κατασκευασμένες από ελαφριά υλικά όπως ανθρακονήματα, γραφίτης ή αλουμίνιο.

Ε: Μέγεθος γηπέδου μπάντμιντον και καθαρό ύψος σε πόδια  ;

Α: Η γραμμή εξυπηρέτησης βρίσκεται 1,98 μέτρα (6 πόδια 6 ίντσες) μακριά από το δίχτυ.

Ε: Ποιος είναι ο σκοπός της κεντρικής γραμμής στο μπάντμιντον;

Η κεντρική γραμμή χωρίζει το γήπεδο σε δύο ίσα μισά και χωρίζει τα γήπεδα σερβίς.

Ε: Μπορώ να χρησιμοποιήσω μια στρόφιγγα με συνθετικά φτερά;

Ναι, οι στρόφιγγες με συνθετικά φτερά είναι μια κατάλληλη εναλλακτική σε αυτές με φυσικά φτερά.

συμπέρασμα

Η κατανόηση των διαστάσεων του γηπέδου μπάντμιντον είναι απαραίτητη για όποιον ενδιαφέρεται να παίξει το άθλημα. Ακολουθώντας τις τυπικές μετρήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γήπεδο που εξασφαλίζει δίκαιο παιχνίδι και ένα ευχάριστο παιχνίδι. Θυμηθείτε να εξοπλιστείτε με τις σωστές ρακέτες και στρόφιγγες και να δώσετε προσοχή στα σημάδια του γηπέδου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Με αυτή τη γνώση, είστε έτοιμοι να αγκαλιάσετε τον κόσμο του μπάντμιντον και να περάσετε φανταστικά στο γήπεδο!

 

Similar Posts