Ο απόλυτος οδηγός για τις θέσεις και τους ρόλους στο βόλεϊ

Volleyball Positions and Roles

Το βόλεϊ είναι ένα γρήγορο, δυνατό παιχνίδι που απαιτεί μεγάλο αριθμό ικανοτήτων από κάθε παίκτη στο γήπεδο και προφανώς χαρακτηρισμένες δουλειές. Η κατανόηση των θέσεων και των δεσμεύσεων του κάθε παίκτη πιέζει τους δύο ερασιτέχνες και έμπειρους παίκτες που περιμένουν να δουλέψουν στο παιχνίδι τους. Αυτός ο οδηγός εμβαθύνει στις ιδιαιτερότητες των θέσεων και των εργασιών βόλεϊ, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη ματιά στο τι συνεπάγεται κάθε θέση, τις δεξιότητες που απαιτούνται και πώς συμβάλλουν στη συνολική πρόοδο της ομάδας.

1. Πρόλογος στις θέσεις βόλεϊ

Υπάρχουν έξι παίκτες σε κάθε πλευρά του φιλέ ενώ παίζουν βόλεϊ και κάθε παίκτης έχει μια συγκεκριμένη θέση και ένα σύνολο υποχρεώσεων. Η εκτέλεση ζωτικών παιχνιδιών και η διατήρηση ενός αποτελεσματικού γκαρντ και επίθεσης βασίζονται σε αυτές τις θέσεις. Οι κύριες θέσεις του βόλεϊ είναι σέττερ, εξωτερικός χτυπητής, αντίθετος παίκτης, μεσαίος μπλοκέρ, λίμπερο και ειδικός στην άμυνα. Κάθε επάγγελμα είναι απαραίτητο για την εμφάνιση της συγκέντρωσης, και η κατανόηση αυτών των θέσεων μπορεί γενικά να ενισχύσει επιπλέον την κοινή προσπάθεια και το ατομικό παιχνίδι.

2. Ο ρυθμιστής: Playmaker της ομάδας

Το σέτερ θεωρείται συχνά ως η πιο κρίσιμη θέση στο γήπεδο βόλεϊ. Πηγαίνοντας πιθανώς ως πλέι μέικερ της συγκέντρωσης, η θεμελιώδης δέσμευση του σέττερ είναι να οργανώσει την επίθεση μεταδίδοντας ακριβή σετ στους παίκτες. Αυτή η θέση απαιτεί απίστευτη ομαλότητα, εύστοχη πορεία και σημαντική αντίληψη του παιχνιδιού. Τα σέττερ είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιθετικό παιχνίδι, επειδή πρέπει να διαβάσουν την άμυνα της αντίπαλης ομάδας για να επιλέξουν το καλύτερο πλάνο επίθεσης. Οι σέτερ πρέπει επίσης να είναι ικανοί σε αμυντικές δεξιότητες όπως το μπλοκάρισμα και το σκάψιμο, προκειμένου να βοηθήσουν την ομάδα να αμυνθεί γενικά.

3. Η προσαρμόσιμη απειλή: ο εξωτερικός χτυπητής

Οι εξωτερικοί παίκτες, που γενικά ονομάζονται αριστερόστροφοι, είναι από τους πιο ευέλικτους παίκτες στο γήπεδο. Η βασική τους ενασχόληση είναι να κυνηγούν την μπάλα από την μπροστινή αριστερή θέση, αλλά επιπλέον συνδέονται συντριπτικά με πάσες και θυρωρό. Ένας εξωτερικός χτυπητής πρέπει να έχει στερεές περιοχές για να έχει χωρητικότητα, ικανότητα απόδοσης υπό πίεση και εκπληκτικά ελεγχόμενα όρια. Είναι τακτικά ο καλύτερος παίκτης για συνθήκες υψηλής πίεσης, που απαιτούν σταθερή παρουσία τόσο στο φιλέ όσο και στην πίσω γραμμή. Λόγω αυτής της διπλής δουλειάς, ο εξωτερικός χτυπητής είναι ένα θεμελιώδες άτομο από οποιοδήποτε πλήρωμα βόλεϊ.

4. Ο αντίπαλος χτυπητής είναι η επιθετική δύναμη

Ο αντίθετος χτυπητής, ή ο δεξιός χτυπητής, αναμένει ένα θεμελιώδες μέρος στα απειλητικά και αμυντικά πλαίσια της συγκέντρωσης. Είναι υπεύθυνοι για το ότι κυνηγούν τη μπάλα από το δεξί μισό του γηπέδου, στέκονται ευθέως μπροστά στον σκηνοθέτη. Αυτό τοποθετεί βασικούς τομείς δύναμης για απαιτήσεις, ισχυρές ικανότητες παρεμπόδισης και ικανότητα να παίζεις ασφάλεια.

Δεδομένου ότι οι αντικρουόμενοι χτυπητές αντιμετωπίζουν τις περισσότερες φορές τους καλύτερους μπλοκέρ της αντίπαλης ομάδας, θα πρέπει να έχουν την επιλογή να χτυπήσουν ενάντια σε ένα πολύ πλαισιωμένο μπλοκ. Επίσης, περιστασιακά χρησιμεύουν ως δευτερεύοντες ρυθμιστές, επιδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα και τη σημασία τους για την ομάδα.

5. Αποκλειστής του πυρήνα: Αγκυροβόλιο του πυρήνα: Η συνειδητή άγκυρα

Οι κεντρικοί αποκλειστές αναλαμβάνουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ομάδας, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνοι για τη συγκράτηση των επιθέσεων από τον αντίπαλο και τη γρήγορη αλλαγή σε επίθεση. Η θέση του μεσαίου μπλοκέρ στο γήπεδο απαιτεί εξαιρετικό συγχρονισμό, ικανότητα άλματος και γρήγορα αντανακλαστικά.

Η θεμελιώδης δέσμευσή τους είναι να εμποδίζουν τις επιθέσεις από τους χτυπητές της αντίπαλης συγκέντρωσης, καθιστώντας τους ένα ουσιαστικό κομμάτι της αμυντικής στρατηγικής της συγκέντρωσης. Επιπλέον, τα μεσαία blockers συχνά εμπλέκονται σε “γρήγορα σετ” ή “one-tempos”, τα οποία απαιτούν συγχρονισμό με τον ρυθμιστή. Ο κεντρικός αποκλειστής είναι απαραίτητος για την επιτυχία της ομάδας λόγω του διπλού ρόλου της πρόληψης και επιδίωξης.

6. Λίμπερο: Ο αμυντικός προετοιμασμένος ικανός

Το λίμπερο είναι ένα ειδικό προστατευτικό μέρος που φτιάχτηκε για να λειτουργεί για την προστασία της ομάδας. Οι λίμπερο φορούν μια άλλη ποικιλία φούτερ και δεν μπορούν να κυνηγήσουν τη μπάλα πάνω από το επίπεδο του φιλέ, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν πλήρως σε αμυντικές ικανότητες όπως πάσες και σκάψιμο.

Συχνά χρησιμεύουν ως υπάλληλοι υποδοχής και καλύπτουν σημαντικό μέρος του γηπέδου. Ένας αξιοπρεπής λίμπερο έχει γρήγορα αντανακλαστικά, μεγάλη προσδοκία και εξαιρετικό έλεγχο της μπάλας. Είναι ζωτικής σημασίας για να κρατάτε μαζί έναν αξιοπρεπή γκαρντ και να πασάρετε με ακρίβεια τη μπάλα στον σέτερ. Η ικανότητά τους να ελέγχουν το παιχνίδι και να απαντούν γρήγορα μπορεί να επηρεάσει τις αμυντικές ικανότητες της συγκέντρωσης.

7. Προσεκτικά ενημερωμένη αρχή: Η βάση της γραμμής πίσω

Ο προστατευτικός εκπαιδευμένος επαγγελματίας (DS) έχει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στη δουλειά του από τον λίμπερο, ωστόσο μοιράζονται την ουσιαστική υποχρέωση να εργάζονται στη φρουρά του γκρουπ. Καθόλου σαν το λίμπερο, ένας παρακολουθούμενος κύριος μπορεί να παίξει τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω τμήμα, επιτρέποντάς του να προσθέσει και στην επίθεση της συγκέντρωσης.

Αυτή η θέση απαιτεί δυνατές ικανότητες στο πάσο, στο σκάψιμο και στο σερβίρισμα. Για να ενισχυθεί η οπισθοφυλακή του γκρουπ, οι ειδικοί προστασίας χρησιμοποιούνται κάθε τόσο σε ξεκάθαρα pivots. Διασφαλίζουν ότι η ομάδα διατηρεί υψηλό επίπεδο αμυντικού παιχνιδιού σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και παρέχουν αξιόπιστη υποστήριξη στον λίμπερο.

8. Αντίληψη αντικαταστάσεων και περιστροφών

Στο βόλεϊ, η κατανόηση των στροφών και των αντικαταστάσεων είναι βασική για την ενημέρωση της εκτέλεσης δέσμης. Μετά την κατάκτηση ενός πόντου στο σερβίς του αντιπάλου, κάθε ομάδα γυρίζει δεξιόστροφα για να εγγυηθεί ότι κάθε παίκτης έχει την ευκαιρία να παίξει σε κάθε θέση. Δεδομένου ότι οι παίκτες αναμένεται να αναλάβουν πολλά μέρη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, αυτό το πλαίσιο περιστροφής απαιτεί να είναι ευέλικτοι και ευέλικτοι.

Οι μέντορες μπορούν να αποκτήσουν παίκτες με σαφείς ικανότητες μέσω αντικαταστατών για να εργαστούν στην έκθεση της ομάδας σε ξεκάθαρες συνθήκες. Οι κρίσιμες αντικαταστάσεις μπορεί να είναι βασικές, ειδικά κατά την αντιμετώπιση των πόρων του αντιπάλου ή την υποστήριξη αδυναμιών στην πορεία δράσης της συγκέντρωσης.

9. Εξειδικευμένες θέσεις και καταστάσεις

Παίκτες Εκτός από τις βασικές θέσεις, το βόλεϊ περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένες θέσεις και παίκτες κατάστασης. Αυτοί οι παίκτες συχνά αποκτώνται για συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το να εξυπηρετούν ειδικούς που είναι επιτυχείς στην παροχή ισχυρών ή αποφασιστικών σερβίς ή να εμποδίζουν τους ειδικούς που μπαίνουν για να προστατεύσουν τους κύριους τομείς δύναμης της ομάδας έναντι.

Γνωρίζοντας πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους εξειδικευμένους παίκτες, μια ομάδα μπορεί να αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι προπονητές πρέπει να είναι ικανοί στο να αναγνωρίζουν τη ροή του παιχνιδιού και να λαμβάνουν έγκαιρες αποφάσεις, προκειμένου να χρησιμοποιούν αυτούς τους παίκτες αποτελεσματικά και να βελτιώνουν τη συνολική απόδοση της ομάδας.

10. Δημιουργία Ομαδικής Αλληλογραφίας και Επιστήμης

Οι παραγωγικές ομάδες βόλεϊ συγκροτούνται στέρεες περιοχές για σεβασμό και εφικτή αλληλογραφία. Κάθε παίκτης πρέπει να κατανοήσει τη δουλειά του και πώς ταιριάζει στη συνολική στρατηγική της συγκέντρωσης. Ο συνεπής δικαστικός συντονισμός απαιτεί τακτική πρακτική, απλή αλληλογραφία και εμπιστοσύνη των συνεργατών.

Οι παίκτες πρέπει να μεταφέρουν ασταμάτητα, απαιτώντας την μπάλα, οργανώνοντας παιχνίδια και δίνοντας αναλύσεις. Αυτή η αλληλογραφία εγγυάται ότι όλοι συμφωνούν πλήρως, αναπτύσσουν περαιτέρω τη συνεργασία και αποτρέπουν τις γκάφες. Η οικοδόμηση αυτού του επιπέδου σύνδεσης απαιτεί κάποιο εγχείρημα και προσπάθεια, αλλά είναι θεμελιώδες για να κερδίσουμε έδαφος στο βόλεϊ.

συμπέρασμα

Η κατανόηση των διαφόρων θέσεων και επαγγελμάτων στο βόλεϊ είναι το κλειδί για παίκτες, δασκάλους και οπαδούς κάτι πολύ παρόμοιο. Τα καθήκοντα και οι ικανότητες κάθε θέσης συμβάλλουν στη συνολική επιτυχία της ομάδας. Κάθε θέση είναι σημαντική για τη δημιουργία ενός γκρουπ που είναι ισορροπημένο και επιτυχημένο, από το ζωτικό παιχνίδι του σέττερ μέχρι την προστατευτική ικανότητα του λίμπερο.

Οι παίκτες μπορούν να εργαστούν στην παρουσίασή τους και να επωφεληθούν από το παιχνίδι υποθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται τις μοναδικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει κάθε θέση και εργάζονται σε σοβαρούς τομείς δύναμης για την επιστήμη της κατασκευής. Είτε είστε αρχάριος είτε καλλιεργημένος παίκτης, η υπέρβαση αυτών των θέσεων θα σας βοηθήσει να μεταμορφωθείτε σε ένα πιο τεράστιο και προσαρμοστικό άτομο από την ομάδα βόλεϊ σας.

Similar Posts