Όρκος στο γήπεδο τένις(1789): στην Γαλλική Επανάσταση

Tennis Court Oath

Ο όρκος του γηπέδου του τένις, ο οποίος αντιπροσώπευε την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη της τρίτης τάξης σε αντίθεση με την τυραννική μοναρχία, ήταν ένα σημείο καμπής στη Γαλλική Επανάσταση. Στις 20 Ιουνίου 1789, αυτή η σημαντική περίσταση έλαβε χώρα στο Βασιλικό Γήπεδο Τένις (Salle du Jeu de Paume) στις Βερσαλλίες, Γαλλία. Η σημασία του όρκου του γηπέδου τένις, το ιστορικό του σκηνικό και πώς επηρέασε την πορεία της Γαλλικής Επανάστασης θα συζητηθούν σε αυτό το άρθρο.

Τι ήταν ο όρκος του γηπέδου τένις;

Μια σημαντική περίσταση κατά τα πρώτα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης ήταν ο όρκος του γηπέδου τένις. Συνέβη όταν οι εκπρόσωποι της Τρίτης Κτήσης, που αποτελούνταν από απλούς πολίτες και αστούς, ανακάλυψαν ότι είχαν αποκλειστεί από τη Γενική Συνέλευση των Κτημάτων. Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους αφού απογοητεύτηκαν με την ανισότητα και την έλλειψη εκπροσώπησης.

Ο όρκος του γηπέδου τένις: Μια καθοριστική στιγμή

Στο κοντινό Βασιλικό Γήπεδο Τένις , οι εκπρόσωποι του Τρίτου Κτήματος συγκεντρώθηκαν σε πείσμα και ορκίστηκαν να μην διαλυθούν μέχρι να γραφτεί ένα νέο σύνταγμα που να εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πληθυσμού. Οι βουλευτές, με επικεφαλής γνωστά άτομα όπως ο Jean-Sylvain Bailly και ο Honoré Gabriel Riqueti, έδειξαν την αφοσίωσή τους στο να επιβάλουν αλλαγές και να ξεφύγουν από το κατασταλτικό φεουδαρχικό σύστημα.

Ορισμός όρκου γηπέδου τένις και η σημασία του

Ο όρκος του γηπέδου τένις σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην πορεία της Γαλλικής Επανάστασης. Σηματοδότησε το τέλος της απόλυτης μοναρχίας και την αρχή μιας νέας εποχής δημοκρατικών αρχών. Ο όρκος σήμαινε τη γέννηση της Εθνοσυνέλευσης, ενός αντιπροσωπευτικού οργάνου που είχε στόχο να δημιουργήσει μια δίκαιη και δίκαιη κοινωνία για όλους τους Γάλλους πολίτες.

Όρκος γηπέδου τένις

The Estates General

Η Γαλλία ήταν βαριά χρεωμένη ως αποτέλεσμα της εμπλοκής της στον Επταετή Πόλεμο και την Αμερικανική Επανάσταση κατά της Βρετανίας. Επειδή αύξησε το κόστος των βασικών προϊόντων, αυτό ήταν πρόβλημα για ολόκληρο το έθνος καθώς και για την κυβέρνηση. Ενώ ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI είχε νομικά τη δυνατότητα να ρυθμίζει τις δαπάνες, οι Estates-General ήταν υπεύθυνοι για τον καθορισμό των εθνικών εισφορών που ήταν απαραίτητες για την εξόφληση του χρέους. Μια συνέλευση που ονομάζεται Estates-General δημιουργήθηκε για να εκπροσωπήσει τις τρεις τάξεις της Γαλλίας. Τα ακόλουθα ήταν τα τρία κτήματα ή τάξεις:

  • Το  πρώτο κτήμα : ο κλήρος, συμπεριλαμβανομένων των επισκόπων και των ιερέων
  • The  Second Estate : η ευγένεια και τα δικαιώματα
  • The  Third Estate : οι απλοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των δουλοπάροικων, των εμπόρων και των δικηγόρων. 98% της Γαλλίας

Για μεγάλο μέρος του δέκατου έβδομου και του δέκατου όγδοου αιώνα, ο Γάλλος βασιλιάς απέφευγε να συγκαλέσει τους Στρατηγούς των Κτημάτων, καθώς ήταν πολύ δυσκίνητο και απειλούσε την εξουσία του. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν μικρότερες συνελεύσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία για την αύξηση των φόρων. Ωστόσο, αυτές οι μικρότερες συνελεύσεις δεν μπόρεσαν να σώσουν τη Γαλλία από το χρέος της, έτσι ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI αναγκάστηκε να συγκαλέσει το Estates-General το 1789.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του όρκου του γηπέδου τένις;


Η Εθνοσυνέλευση αντιτάχθηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο, αλλά έγινε ευρέως αποδεκτή σε όλο το Παρίσι. Η πλειοψηφία της Πρώτης Κτήσης, ο κλήρος, καθώς και μερικά μέλη της Δεύτερης Κτήσης, θα ερχόταν να τους ενώσει. Αυτό που έθεσε ο όρκος του γηπέδου τένις οδήγησε σε αυτό που τελικά συνέβη έμμεσα.

Οι διαδηλώσεις αυξήθηκαν στο Παρίσι λόγω των φόβων ότι ο βασιλιάς θα χρησιμοποιούσε βία για να καταργήσει την Εθνοσυνέλευση. Πολλοί στρατιώτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες γρήγορα μετατράπηκαν σε όχλο που εισέβαλε στη Βαστίλη, μια τρομερή αναπαράσταση της δύναμης του βασιλιά και σε ένα κάστρο φυλακής στο Παρίσι.

Η Γαλλική Επανάσταση και ο όρκος του γηπέδου τένις

Η Γαλλική Επανάσταση ήταν μια περίοδος βαθιάς κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στη Γαλλία, που διήρκεσε από το 1789 έως το 1799. Προκλήθηκε από την εκτεταμένη δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση, την άδικη φορολογία και την απόλυτη κυριαρχία του βασιλιά Λουδοβίκου XVI. Ο όρκος του γηπέδου του τένις ήταν μια απάντηση στα βαθιά ριζωμένα παράπονα της Τρίτης Εστίας, η οποία προσπάθησε να καθιερώσει ένα σύνταγμα που θα περιόριζε τις εξουσίες της μοναρχίας και θα παρείχε περισσότερα δικαιώματα στους απλούς ανθρώπους.

Η Γαλλική Επανάσταση και ο όρκος του γηπέδου τένις
Υποχρεωτική πίστωση: Φωτογραφία από CCI/Shutterstock (10168780a) Ιστορικό. Γαλλία. Γαλλική επανάσταση. Ο όρκος του γηπέδου τένις, που δόθηκε από 300 βουλευτές της Τρίτης Περιουσίας στις Βερσαλλίες, 20 Ιουνίου 1789. Imagery, Γαλλία, περίπου 1900. Όρκος για το γήπεδο τένις – 1789

Όρκος γηπέδου τένις στην παγκόσμια ιστορία

Ο όρκος του γηπέδου τένις είναι σεβαστός σε όλη την ιστορία ως μια ισχυρή αναπαράσταση του αγώνα των ανθρώπων ενάντια στην καταπίεση και την αναζήτηση της δημοκρατίας. Η επιρροή της ξεπέρασε πολύ τη Γαλλία και πυροδότησε συγκρίσιμα κινήματα σε άλλα έθνη, τροφοδοτώντας ένα παγκόσμιο κύμα εξεγέρσεων και αγώνων ανεξαρτησίας.

Πότε έγινε ο όρκος του γηπέδου τένις;

Ο όρκος του γηπέδου τένις έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου 1789, κατά τα πρώτα στάδια της Γαλλικής Επανάστασης. Αυτό το βαρυσήμαντο γεγονός ήταν ένα σημείο καμπής στην επανάσταση, καθώς ένωσε τους εκπροσώπους της τρίτης τάξης και έθεσε το έδαφος για περαιτέρω προκλήσεις στην εξουσία της μοναρχίας.

Ο αντίκτυπος του όρκου του γηπέδου τένις

Ο όρκος του γηπέδου τένις είχε βαθύ αντίκτυπο στη Γαλλική Επανάσταση και στη μετέπειτα πορεία της ιστορίας. Ενθάρρυνε τον λαό και οδήγησε στην καταιγίδα της Βαστίλης, σύμβολο της βασιλικής τυραννίας, στις 14 Ιουλίου 1789. Η επανάσταση απέκτησε ορμή και η Εθνοσυνέλευση εργάστηκε για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος που θα διαμόρφωνε το μέλλον της Γαλλίας.

συμπέρασμα

Ο όρκος του γηπέδου τένις παραμένει ένα διαρκές σύμβολο της δύναμης της συλλογικής δράσης και της επιδίωξης της ελευθερίας και της ισότητας. Ήταν ένα κρίσιμο γεγονός που έθεσε τις βάσεις για τους ριζικούς μετασχηματισμούς που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Η αποφασιστικότητα που έδειξαν οι εκπρόσωποι της Τρίτης Περιουσίας σε αυτό το γήπεδο τένις αντηχεί σε όλη την ιστορία ως απόδειξη της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στην καταπίεση.


Συχνές ερωτήσεις

  1. Τι είναι ο όρκος του γηπέδου τένις; Ο όρκος του γηπέδου του τένις ήταν ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, όταν οι εκπρόσωποι της Τρίτης Περιουσίας δεσμεύτηκαν να μην διαλυθούν έως ότου θεσπιστεί ένα νέο σύνταγμα.
  2. Πότε έγινε ο όρκος του γηπέδου τένις; Ο όρκος του γηπέδου τένις πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 1789.
  3. Ποιος ήταν ο αντίκτυπος του όρκου του γηπέδου τένις; Ο όρκος του γηπέδου του τένις ένωσε την Τρίτη Εστία, έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω προκλήσεις στη μοναρχία και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην πορεία της Γαλλικής Επανάστασης.
  4. Πώς επηρέασε ο όρκος του γηπέδου τένις την παγκόσμια ιστορία; Ο όρκος του γηπέδου τένις έγινε σύμβολο αντίστασης ενάντια στην τυραννία και ενέπνευσε παρόμοια κινήματα σε όλο τον κόσμο.
  5. Ποιες ήταν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του όρκου του γηπέδου τένις; Ο όρκος του γηπέδου του τένις οδήγησε στην ίδρυση της Εθνοσυνέλευσης και συνέβαλε στην τελική πτώση της απόλυτης μοναρχίας στη Γαλλία.

Similar Posts